Annica granskar - Celsiusdryck!

Jag har varit lite nyfiken på detta med senastionen Celsius. Jag talar inte om astronomen Anders Celsius utan om den ytterst populära energidrycken som blir hyllad till skyarna av träningsfanatikerna. Drycken ska i sig bränna i genomsnitt 100 kalorier och höja din ämnesomsättning med 12%! Att den sedan är helt fri från socker, fruktos, kolhydrater och konstgjord färg, plus att den är fylld med vitaminer ska väl enbart ses som en fördel. Så det var med spänning som jag provat min första celsiusdryck.
 
I drycken finner vi taurin, guarana extrakt, Grönt te (EGCG), koffein, glukuronolakton, ingefäraextrakt som sägs enligt celsius studier påskynda ämnesomsättningen och ge dig en extra energiboost.
 
Att koffein skapar en ökad vakenhet är nog känt för alla. Jag kan inte glömma hur Tom i ett av Tom och Jerry-avsnitten hinkar i sig kaffe för att hålla sig vaken när han vaktar platsen där Jerry befinner sig. I en Celsius finner vi 200mg koffein vilket vi kan likställa med 4 burkar Coca Cola eller två koppar kaffe. Guaranan innehåller även den koffein och bidrar till koffienhalten i drycken. 
 
Ämnet taurin skapar kroppen själv. Det ämnet har många olika funktioner i kroppen så som att reglera cellernas vatten- och saltbalans och att hjälpa kroppen att ta upp fett ur tarmen. Exakt effekt och biverkning av detta ämne är något som ännu inte är fullt utrett enligt livsmedelsverket. Dock spekuleras det i att detta ämne kan ge den skadliga effekten av energidryck + alkohol vilket kan resultera i dödsfall.
 
Glukuronolakton bildas även i kroppen vid ämnesomsättning av kolhydrater och har inga skador på kroppen.
 
Ingefäraextrakt påstås av Celsius att vara bra för matsmältningen och nervsystemet. Enligt artikeln The Effects of Capsaicin and Capsiate on Energy Balance: Critical Review and Meta-analyses of Studies in Humans kan ämnet capsaicin som finns i exempelvis ingefära hjälpa vid viktkontroll, dock i en mycket blygsam utsträckning. 
 
Drycken är sötad med sötningsmedlet Sukralos vilket är 500-600 gånger sötare än socker per viktenhet! Sötningsmedlet är inte lika massivt kritiserat som sötningen Aspartam men ifrågasätts kring bla. beroendet av socker. Sukralos ökar suget av socker (vilket i sig alla sötningsmedel gör). Dock bör man ha en tanke på att just Sukralos är bland det sötaste sötningsmedlet som finns ute på marknaden. Det är däremot bevisat är det svårt för naturen att bryta ned detta ämne som både går igenom vår kropp och reningsverk opåverkat och hamnar sedan i vår miljö.
 
Dock anser Celsius att drycken är framställd efter en mängd studier som genomförts. Av de 6 studierna som Celsius presenterar så har företaget själv finasierat många av studierna och fem av dessa sex studier är genomförda på samma universitet: University of Oklahoma. Försökspersonerna i samtliga studier har varit få och deras livsstil kontrollerades inte innan studien (angående matintag, koffeinkonsumtion, sömn, tobaksvanor osv.). Kontrollpersonerna gick även från att vara stillasittande personer till att börja träna och börja med celsius och annan koffeinfri-dryck. Att sedan studierna görs i jämnförelse med Celsius och Cola Light kan i sig ses som ett ifrågasättande då de jämnför deras "fettförbrännande" dryck med en dryck som inte ens ingår i gruppen enegeridrycker. Det blir som att jämnföra en kopp kaffe och ett glas vatten, vilken ger mest energi? Det som jag anser skulle vara intressant att veta är hur Celsius ställer sig i jämförelse med andra liknande drycker på marknaden.
 
Dock ska jag inte totalt förkasta celsius. Smaken var okej, kände mig en aning uppiggad och joggingturen gick precis som vanligt. För de som känner att en energidryck är det som behövs som en spark i baken så kan jag tänka mig att Celsius kan vara ett bra alternativ. Man ska aldrig förkasta en plasebo-effekt då tanken styr över kroppen till stor del!
Vad tycker du om energidrycker? Har du provat Celsius? Dela med dig av dina tankar i en kommentar!

Kommentarer
Postat av: Aj aj

celsius är rena skräpet.
citronsyra=ofta gmo majs

sukralos=ett gift som rinner rakt igenom reningsverken och in i fiskar mm. inget bryter ner giftet.

2013-10-14 @ 00:41:47
Postat av: Anonym

Kan inte somna pågrund av den, ALDRIG MER!!

2013-11-22 @ 04:06:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback