Det här får mig att må bättre

Tider som precis just nu får mig att må bättre. Jag sitter i soffan med Totoro i knäet och känner hur han spinner av välbehag. Sådana stunder, när man känner att ingenting är ett måste känns allt så lätt och jag mår gott ända in i själen.



Men även att umgås med mina vänner får mig att må bättre. De får mig att skratta, reflektera över det som tynger mig och får mig att gå vidare när jag behöver det. Jag vet att jag alltid kan vända mig dit, precis som jag är! Bara att tänka på det ger mig en lättnad och en känsla av välbehag.

Sedan är träning något som jag använder mig av för att må bättre. Precis efter ett träningspass där man känner att man gett allt är känslan underbar. En känsla av trötthet och "jag klarade det" sprider sig i kroppen och man är nöjd med sig själv.

Sedan har jag en tendens till att färga håret/ sminka mig lite extra eller måla naglarna i någon häftig färg för att må bättre. Att ta hand om sig själv helt enkelt! Det funkar jättebra för mig och är ett avbrott i vardagen. Varför ska man inte få sitta med randiga/prickiga eller glittriga naglar en tråkig tisdag när snön öser ner? Då behöver man bara titta ner på sina händer och genast blir man lite gladare.

Vad får er att må bättre? 


Den dagen min dotter blev galen

Den femte juli 1996 blev min dotter galen. Hon var femton år gammal och hennes sammanbrott blev en vändpunkt i livet för oss båda. "Det känns som om jag reser och reser utan att ha en plats att återvända till", sade hon i ett ögonblick av klarhet, samtidigt som hon slungades iväg mot en plats jag varken kunde drömma om eller föreställa mig. Jag ville hugga tag i henne och dra henne tillbaka, men det fanns ingen återvändo...

... Mitt eget humör och mina känslor för henne växlar, och ändrar sig flera gånger under loppet av en och samma dag. I mina värsta stunder tänker jag på henne som
min sjukdom - en sjukdom som jag måste uthärda. Jag skriver med rasande handstil i min anteckningsbok: "Sallys vansinne gör mig berusad i ordets båda bemärkelser: Jublande hänförd, samtidigt som det ger min alkoholens bristade kontroll över kropp och tankeförmåga".

Jag har precis läst ut Michael Greenbergs bok Den dagen min dotter blev galen - en pappas berättelse. Måste säga att den är otroligt gripande och väldigt intressant. Man vill inte lägga ifrån sig den utan att veta att det, just i den studen, är lugnt för familjen Greenberg - att manin lagt sig och att stormen blåst förbi. Men hur vet man det då den bubblar upp när man minst anar det?

Vi får följa med Michael från den femte juli 1996 så vansinnet gripit tag med sina klor i hans dotter Sally. Hon tror sig kan stoppa bilar i Manhattans trafik och att hon fått en kosmisk insikt om barnens genialitet. Ett uppvaknande, som hon kallar det. Vi får även följa med på resan genom sjukhusen och in på den låsta och slutna avdelningen på psyket där hon får starka mediciner. Vi får även följa med under hennes tillfrisknande och vi får lära känna Michaels närmaste familj.

Men boken handlar inte enbart om hans dotter Sally, utan snarare om Michaels kamp mot vansinnet, kampen mot sig själv, kampen mot sin galne bror och kampen mot att hålla allt hemligt. Hur berättar man för någon att min dotter blivit galen? Michael har i boken inget svar på det utan försöker hålla fast i sitt liv med stadigt grepp och låtsas som ingenting -"Sally har fått feber".

Allt borde vara lugnt och stilla
men din eld kämpar mot sömnens flod.
Varför måste helvetets glödande andedräkt
kyssa det du ser, min älskade?
/Sally Greenberg (strax innan psykosen)

 


Det här upprör mig

Det mesta kan nog uppröra mig ifall vi drar allt till sina extremer. Men nog finns det saker som upprör mig mer än andra. Det kan exempelvis vara orättvisor eller trångsynthet, folk som drar alla över en och samma kam och även de som aldrig ger andra en chans. Folk kan förändras och det måste man ibland förstå. Trångsynta människor, människor som tror att alla som är på så vis är också på så vis kan jag reta mig otroligt mycket. Jag tror att vi kan förändras och att det finns något gott i alla. Man måste bara våga utforska det!

Statiskt hår kan också uppröra mig till tusen. Finns inget värre! Även när Totoro tycker det är jamardags runt sju på morgonen och när han sprätter kattsand över hela golvet som jag sedan kliver på är jag inte heller den gladaste och trevligaste personen.

Ett annat ögonblick

Då tar vi tag i utmaningen igen och hoppas att det blir något inlägg av detta. Jag ska här gå igenom ännu ett ögonblick från mitt liv och jag tycker det är svårt att hitta något som har en vikt. Men nu gör vi ett försök!

Jag har som ni vet praktik inom missbrukarvården och känner att jag lärt mig otroligt mycket under dessa månader. Jag har inte enbart lärt mig om alkoholism utan också om hur livet ofta blir, tankebanor och jag har lärt känna och se olika missbrukarpersonligheter. Jag har även fått en hel del kött på benen när det kommer till alkoholfrågan och vågar oftare stå på mig och lita på min magkänsla.

Det hela skedde när jag satt på en lokalbuss här i Umeå. Var på väg hem efter en kväll på stan och satte mig någonstans i mitten. Det kom snabbt ganska mycket folk och bussen började fyllas på. Snart var nästan alla platser fulla och avgångstiden närmade sig. Då hör man hur busschaffören började argumentera med en man som inte ville betala bussen. Men allt löste sig och mannen hoppade in och satte på platsen bakom mig.

Lukten spred sig fram och man kände snabbt att det satt en alkoholist i närheten. Tillslut öppnar han munnen och börjar prata med mig och då slog det till. Allt man lärt sig på praktiken och allt som min handledare berättat ekade i huvudet. Jag kände en total motvilja att prata med denna man vilket jag tillslut sa till honom. "Vet du vad, jag har ingen lust att prata med dig när du har druckit". Ja, han blev väl ganska chockad och överrumplad av konstaterandet som han snabbt försökte förneka. "Vad får dig att tro att jag druckit?!". Förklarade då för honom att det luktade långa vägar vilket han enbart gav ett mumlande svar till. Sedan blev han tyst.

Innan praktiken hade jag nog låtit han prata på och bara lyssnat, inte velat ge någon respons och än mindre ställa ner foten och säga att jag inte var intresserad av att prata med honom. Sedan vet jag inte vad det gav honom egentligen, men kanske sådde jag någonstans där inne ett litet frö om hans problem. Kanske, i den bästa av världar!

Den här månaden...

Den här månaden sker det mycket känner jag, främst emotionellt och tankemässigt. Idag under handleningen så kom frågan upp hur man ska bryta sig från verksamheten man är i. Bryta sig från Stennäs, bryta sig från alla de underbara människor man fått lära känna och bryta från det jag idag kallar vardag? Bara tanken på att jag snart återvänder till sista året i skolan känns både spännande och ledsamt.



Men annars är det december och allt som hör till. Stress inför julen - dags att finna den ultimata julklappen till alla och snart dags för ett nytt år. Man ska lära sig att inte skriva 2010 varje gång och istället börja komma ihåg att året är 2011. Ett år närmare ålderkrisen och pensionen.

Detta ångrar jag..

Man brukar väl säga att man enbart ångrar det man inte gjort här i livet och jag försöker att leva med den inställningen också. Genom att säga ja till saker som jag aldrig testat så vet jag iallafall att jag inte kommer se tillbaka på mitt liv och ångra varför jag inte antog utmaningen när den väl fanns där framför mig.

Men självklart finns det saker som man gjort som varit onödiga, dumma och helt utanför den person som jag anser mig att vara. Men att sitta och älta det jag inte kan få ogjort känns för mig otroligt dumt, därför försöker jag istället lära mig något av det. Jag vet att nästa gång jag hamnar i en liknande situation så kommer jag kunna agera på ett annat vis. Det gäller att försöka förvandla den negativa känslan av ånger till kunskap och insikt om hur man istället kan agera. Sedan kan jag tycka att allt som jag gjort på någotvis har fört mig hit, där jag är idag med massor av erfarenheter av livet.

Men visst finns det saker jag gjort som jag är mindre stolt över. Sådana händelser har väl alla kan jag tro? Men varför blicka bakåt när vi kan blicka framåt? Nu skippar i ångern och fokuserar på något mer glatt och motiverande.

Min favoritfödelsedag

Födelsedagar slutade vara roligt när jag fyllde 20 och gränsen till vuxenlivet var nådd. Mina tonår var tydligt över och kommer aldrig mer igen. Så pågrundav min motvilja att fylla år så kommer jag välje en födelsedag för längesedan - en födelsedag fri från åldernojjor eller växande diskberg.

Minns inte hur gammal jag var men jag var i lekålder, den ålder där prinsessor är det bästa som finns och talade sköldpaddor är lika självklart som snö på jul. Minns att min farmor och farfar kom till oss och jag öppnade snabbt min paket i köket och blev helt överlycklig. Överlycklig över vad?



Jag hade precis fått en film - svanprinsessan. Det var en film som jag inte alls kände till innan och om det var ordet prinsessa som gjorde mig så lycklig eller om det var bilden på den vackra prinsessan och hennes prins vet jag inte men jag var överlycklig. Innan pappret hunnit falla till golvet var filmen i och tvn startad. Denna film blev senare en av mina favoritfilmer och jag ser idag tillbaka på den med ett varmt hjärta och kan fortfarande komma på mig nynna låtarna från filmen.

Mitt favoritminne

Favorit är kanske att ta i men det är ett minne som ligger mig varmt om hjärtat iallafall. Minnen, ja, det har man massor av men av någon anledning är det oftast de negativa, hemska och skamfulla minnena som dyker upp lite titt som tätt. När du gjort saker du ångrat, när du stammade fram svaret till den söta killen i klassen när du gick i lågstadiet eller hur du ramlade mitt framför en fullproppad buss förra året.

Men nu ska vi fokusera på det postiva och jag har tänkt att välja ett minne från min gymnasietid. Jag gick media under mina tre år och då med inriktning rörlig bild, något som jag älskade. Jag fann snabbt min plats i det lilla gänget och trivdes med livet rent allmänt.


Back in the days

Vi fick möjlighet att under ett dygn bege oss ner till Sundsvall för att delta i Film i västernorrland (tror festivalen kallades så?) och anta utmaningen att göra en film på 24 timmar. Låter kanske lätt som en plätt men tro mig, det var mycket arbete som låg bakom och iallafall sov jag inte en blund under dessa timmar. Man kommer dit och blir presenterad ett tema som filmen ska gå under, tre saker som ska vara med och tre platser som det ska utspelas på. Sedan är det bara att slå sina kloka huvuden ihop.

Sista gången jag var där var jag med Cecilia, Erik och Johan och det blev en hel del skatt. Filmen blev jättebra i slutändan och vi vann även ett pris för den. Men nu var det kanske inte filmen i sig eller det lilla priset som gjorde detta minne till ett av mina favoriter, utan snarare vänskapen. Att få möjlighet att umgås med några av mina finaste vänner under ett dygn och göra något vi alla fyra älskade är helt klart toppen.

Därför är detta ett av mina favoritminnen.

Bloggpaus?

Som ni märkt i helgen så har inga inlägg kommit ut. Jag har känt mig totalt omotiverad till att blogga så därför lät jag utmaningen ligga. Jag vill känna att jag kan känna igen mig i mina inlägg och att jag tänkt igenom vad som ska skrivas. Så därför så lät jag inläggen vara och njöt istället av en rolig helg.

Men nu är det snart en ny vecka och det betyder nya tag med nya utmaningar, nya dagar på praktiken och nya inlägg att skriva ner.



Men frukta ej, inläggen som skulle publiceras i helgen kommer att komma så snart de är klara. Tills dess - simma lugnt!

Min första kyss

Som barn hade jag ett antal FF-partyn hemma och man kan tro att min första kyss skedde under den tiden. Den tiden då tryckare, ryska posten och sanning eller konsekvens ägde rum men så är inte fallet. Jag måste här komma ut och erkänna en sak: Jag skulle kyssa en kille som heter Erik inne på toaletten under en omgång av ryska posten. Jag gick in på toaletten och satte mig med benen i kors och totalvägrade. Så, nu var sanningen ute. Det blev ingen kyss!

Min första kyss ägde istället rum högt uppe i norra Sverige - i jokkmokk för att vara exakt. Jag tror iallafall att det var min första kyss. Jag var uppe med en kompis precis under höstmarknaden och vi var ute och vandrade på kvällen ihopp om att se lite snygga killar. Det hela slutade med att min vän gick iväg med en kille medan jag hamnade på gräset framför discoteket med en annan.

Minns att vi satt och pratade och jag beklagade mig över att alla tjejer kunde gå i så kort kjol trots att det var galet kallt. Killen lånade då ut sin kofta till mig medan vi satt där. Minns att jag småskakade, om det var pga. kylan eller nervositeten av vad som skulle ske vet jag inte men då plötsligt hände det.

Hur gör man? Tunga? Inte tunga? Huvudet åt vänster eller huvudet åt höger? Ni anar inte hur många frågor som hann komma upp i mitt huvud innan kyssen väl ägde rum. Så där i mörkret, på en gräsplätt, framför ett discotält i lilla jokkmokk fick jag min första kyss... 

Drömmar

Dagens tema är drömmar och jag vet att jag tidigare pratat om dem men jag tänke ändå ta och berätta några av mina drömmar, stora som små och lite av mina tankar kring de som jag har just nu.

Drömmar är för mig otroligt viktigt. De inger hopp och en fristad i den annars ganska gråa vardagen och kan få oss att orka det lilla extra. Hopp, temat som jag skrev om för några dagar sen och liksom hopp är det alltid viktigt att ha drömmar. Det behöver inte vara en önskan om att vinna en miljon på lotto eller gifta sig med vår svenska prins. En dröm kan vara så mycket mindre men ack så betydelsefull.

För mig är drömmar det som får mig att fortsätta att gå. Drömmar, liksom hopp är den lilla moroten som lockar iallafall mig att försöka nå stjärnorna. Utan dessa vet jag inte vart jag befunnit mig i livet idag. Det är drömmarna som gjort att jag vågat att testa, att jag vågat att ge mig in i saker och att jag vågat ta för mig. För jag vet vart jag vill och det finns ingen annan som vill göra det jobbiga arbetet åt mig. Så vill jag nå min dröm måste jag arbeta för den själv!

Så vad drömmer jag om? Jag drömmer om att få upptäcka nya kultrer och uppleva nya människor från världens alla hörn. Jag drömmer om att en dag finna kärleken och känna mig trygg i den jag är. Jag drömmer även om att klara av min utbildning och att jag kommer trivas i mitt framtida jobb. Jag drömmer även om att jag aldrig ska känna mig fullärd, att jag aldrig känner mig totalt nöjd och känner att allt är fulländat. Jag älskar att ha något att arbeta för, att ha något att drömma om och något att utmana mig själv i!


30 dagar av sanningar

Jag har kommit halvvägs i utmaningen nu. Halva är gjord och halva återstår. Känner att det är mycket intressant kvar att gå igenom och en hel del kluriga saker som jag ska tänka ut. Detta är det som hittills är kvar. Vilka dagar ser du fram emot att få läsa om? 

♥ Dag 16 – Min första kyss.
♥ Dag 17 – Mitt favoritminne.
♥ Dag 18 – Min favoritfödelsedag.
♥ Dag 19 – Detta ångrar jag.
♥ Dag 20 – Den här månaden.
♥ Dag 21 – Ett annat ögonblick.
♥ Dag 22 – Det här upprör mig.
♥ Dag 23 – Det här får mig att må bättre.
♥ Dag 24 – Det här får mig att gråta.
♥ Dag 25 – Då har jag känt mig sviken.
♥ Dag 26 – Mina rädslor.
♥ Dag 27 – Min favoritplats. 
♥ Dag 28 – Det här saknar jag.
♥ Dag 29 – Mina ambitioner.
♥ Dag 30 – Ett sista ögonblick