Blodomloppet 2013

Då har jag joggat mitt första blodomlopp. I det stora hela är jag nöjd men jag känner att jag hade kunnat ge mer och förberett mig bättre. Men trots det var det roligt och helt klart en sak som jag har tänkt mig att göra om!
 
För det första var det galet mycket människor som skulle ställa upp i blodomloppet detta år (säkert ungefär samma som förra året men det är sjuuuuukt mycket människor på en smal skogsväg). Det var ju verkligen både på gott och ont. Det som är positivt med många människor är att man kanske håller ett stadigt tempo under hela turen. Nackdelen är däremot att man måste sicksacka, sakta ned och försöka passa in sina steg i takt med de andras. Sen att vägen dammade så pass mycket så att det kändes som om man slickat på den var kanske inte heller det mysigaste..
 
Men det var helt klart jätteroligt och nu sitter jag här med min lilla medalj, en tröja och en kryddlåda som jag vann.
 
Dock blir jag lite arg på mig själv att jag inte tog ut mig mer. Nog att man var dammig som en sandlåda i munnen när man kom in, men benen hade orkat snabbare och längre. Men när man springer där i klungan med flera tusen människor och inte vet om man kört 2 kilometer eller 4 kilometer så är det svårt att passa in sitt tempo. Jag missade tyligen de små skyltarna som stod efter vägen och upptäckte den första vid 4 kilometer. Men nu vet jag banan till nästa år då jag beger mig ut igen!
 
 

.. Och så var det där här med religion

Idag har jag lärt mig något nytt. Det sägs att så länge men lever så lär man sig och det är faktiskt sant. Varje dag bjuds jag på lite extra kunskap som kan eller inte kan komma till användning. Som idag lärde jag mig om "the flying spaghettimonster". Det finns alltså en religion som kallas för pastafarianism som skapades 2005 i Kansas av Bobby Henderson. Eftersom jag studerat många år vid Umeå Universitet så väljer jag att presentera fakta från den mycket trovärdiga sidan Wikipedia:
 
"Den centrala inom FSM:s tro är ett osynligt, flygande spaghettimonster som skapade hela universum efter att ha supit rejält. Monstrets fylla tros vara orsaken till att jorden inte är perfekt...

..Alla bevis för evolutionen är planterade av Det flygande spaghettimonstret för att testa pastafarianernas tro. Pastafarianer tror på himmelriket, och att det där finns ölvulkaner och fabriker som tillverkar strippor. Helvetet är snarlikt, men ölen är avslagen och stripporna bär på olika könssjukdomar.."

File:PiratesVsTemp English.jpg

"..Enligt pastafarianerna beror global uppvärmning, jordskalv och orkaner på minskningen av antalet pirater i världen. Bobby Henderson stöder detta med ett diagram som visar sambandet mellan jordens temperatur och antalet pirater."

Behöver jag ens nämna att det är en satirisk religion som har en "bibel" kallad The Gospel of the flying Spaghetti Monster där vi bland annat kan läsa om Captain Mosey som på Mount Salsa ska ha fått tio stentavlor, men på vägen ner för berget tappade han två av dem. Därav presenteras istället för de 10 budorden "the Eight I'd Really Rather You Didn'ts".
 
Vad anser ni om att människor skojar om religioner och troende? Kan man verkligen tro på vad som helst?

Den förbjudna bilden

4.jpg
 
Detta är min blogg och jag publicerar tametusan vad jag vill! Detta må vara uttjatat nu och alla har nog hört talas om sidan trettiotreanledningar. Hemsidan presenterar 33 anledningar till varför feminism behövs och visar tydligt vilken otroligt snevriden värld vi lever i. Sexualisering och objektifiering av kvinnor är bara en bråkdel av vad som faktiskt sker i vår värld idag. Väljer därför att posta denna bild på min blogg, där varken facebook eller någon annan har rättighet att ta bort den. Vi finner diverse bilder på kvinnor, glamour-modeller och diverse mjukporr bilder över hela facebook. Men ren och skär biologi är dock inte tillåtet. Iallafall inte när det inte visas inoljat, på en fårfäll framför en brasa i en stuga med en retusherad kropp. SKÄRPNING!

Annica granskar - Celsiusdryck!

Jag har varit lite nyfiken på detta med senastionen Celsius. Jag talar inte om astronomen Anders Celsius utan om den ytterst populära energidrycken som blir hyllad till skyarna av träningsfanatikerna. Drycken ska i sig bränna i genomsnitt 100 kalorier och höja din ämnesomsättning med 12%! Att den sedan är helt fri från socker, fruktos, kolhydrater och konstgjord färg, plus att den är fylld med vitaminer ska väl enbart ses som en fördel. Så det var med spänning som jag provat min första celsiusdryck.
 
I drycken finner vi taurin, guarana extrakt, Grönt te (EGCG), koffein, glukuronolakton, ingefäraextrakt som sägs enligt celsius studier påskynda ämnesomsättningen och ge dig en extra energiboost.
 
Att koffein skapar en ökad vakenhet är nog känt för alla. Jag kan inte glömma hur Tom i ett av Tom och Jerry-avsnitten hinkar i sig kaffe för att hålla sig vaken när han vaktar platsen där Jerry befinner sig. I en Celsius finner vi 200mg koffein vilket vi kan likställa med 4 burkar Coca Cola eller två koppar kaffe. Guaranan innehåller även den koffein och bidrar till koffienhalten i drycken. 
 
Ämnet taurin skapar kroppen själv. Det ämnet har många olika funktioner i kroppen så som att reglera cellernas vatten- och saltbalans och att hjälpa kroppen att ta upp fett ur tarmen. Exakt effekt och biverkning av detta ämne är något som ännu inte är fullt utrett enligt livsmedelsverket. Dock spekuleras det i att detta ämne kan ge den skadliga effekten av energidryck + alkohol vilket kan resultera i dödsfall.
 
Glukuronolakton bildas även i kroppen vid ämnesomsättning av kolhydrater och har inga skador på kroppen.
 
Ingefäraextrakt påstås av Celsius att vara bra för matsmältningen och nervsystemet. Enligt artikeln The Effects of Capsaicin and Capsiate on Energy Balance: Critical Review and Meta-analyses of Studies in Humans kan ämnet capsaicin som finns i exempelvis ingefära hjälpa vid viktkontroll, dock i en mycket blygsam utsträckning. 
 
Drycken är sötad med sötningsmedlet Sukralos vilket är 500-600 gånger sötare än socker per viktenhet! Sötningsmedlet är inte lika massivt kritiserat som sötningen Aspartam men ifrågasätts kring bla. beroendet av socker. Sukralos ökar suget av socker (vilket i sig alla sötningsmedel gör). Dock bör man ha en tanke på att just Sukralos är bland det sötaste sötningsmedlet som finns ute på marknaden. Det är däremot bevisat är det svårt för naturen att bryta ned detta ämne som både går igenom vår kropp och reningsverk opåverkat och hamnar sedan i vår miljö.
 
Dock anser Celsius att drycken är framställd efter en mängd studier som genomförts. Av de 6 studierna som Celsius presenterar så har företaget själv finasierat många av studierna och fem av dessa sex studier är genomförda på samma universitet: University of Oklahoma. Försökspersonerna i samtliga studier har varit få och deras livsstil kontrollerades inte innan studien (angående matintag, koffeinkonsumtion, sömn, tobaksvanor osv.). Kontrollpersonerna gick även från att vara stillasittande personer till att börja träna och börja med celsius och annan koffeinfri-dryck. Att sedan studierna görs i jämnförelse med Celsius och Cola Light kan i sig ses som ett ifrågasättande då de jämnför deras "fettförbrännande" dryck med en dryck som inte ens ingår i gruppen enegeridrycker. Det blir som att jämnföra en kopp kaffe och ett glas vatten, vilken ger mest energi? Det som jag anser skulle vara intressant att veta är hur Celsius ställer sig i jämförelse med andra liknande drycker på marknaden.
 
Dock ska jag inte totalt förkasta celsius. Smaken var okej, kände mig en aning uppiggad och joggingturen gick precis som vanligt. För de som känner att en energidryck är det som behövs som en spark i baken så kan jag tänka mig att Celsius kan vara ett bra alternativ. Man ska aldrig förkasta en plasebo-effekt då tanken styr över kroppen till stor del!
Vad tycker du om energidrycker? Har du provat Celsius? Dela med dig av dina tankar i en kommentar!

Att äta bär

Jag börjar i regel varje morgon med en bärsmoothie/yoghurt. Dels för att det är gott och dels för att jag faktiskt inte gillar att äta några större grejer på morgonen. Egentligen blir jag nöjd om jag får min kaffekopp och läsa några bloggar innan dagens besyr går igång. Men det är inte direkt hälsosamt, så smooties har blivit en bra sak att engagera sig i under morgontimmen.
 
Som säkert många redan vet blir man friskare av bär. Forskning har visat att ifall du äter tre eller fler portioner bär (jordgubbar eller blåbär) per vecka så reducerar du risken att drabbas av hjärtattack upp till en tredjedel. Att äta en ynka portion jordgubbar tre gånger i veckan är verkligen ingenting som är svårt. Så varför inte rädda sitt hjärta och njuta av bären?
 

Det var bättre förr...

Jag hoppas alla hade en fin valborgsmässoafton där ute! Själv blev det lugnt, middag med några vänner och med väldigt mätta magar gick vi till en brasa, tog ett instagramkort och gick hem igen. Valborgsmässoafton är väl kanske inte något för mig.
 
 
Jag är livrädd för smällare. Eller för sådant som smäller rent generellt. Jag är rädd för att diverse kroppsdelar ska avlägsna min från min kropp, alternativt att en raket ska skjutas i magen på mig och att jag dör. Det vill jag faktiskt inte.
 
Minns när vi var små. Då Valborgsmässoafton var något helt annat. Jag minns det med spänning och hur man fått en hög smällare av sina föräldrar (Ja gott folk. Jag har kommit så högt upp i åldern att jag kan säga; När jag var barn så var inte smällare olagligt). Det var med spänning och förväntan man gick ut på vägen där vi bodde och fick brorsan att tända några smällare. Och PANG va det small!
 
Sen vid brasan stod några tråkiga gamla vuxna och sjöng på någon sång som jag kopplade ihop med häxkonster och annat tjaffs. För i min värld så gjorde man hela Valborgsfirandet för att skrämma iväg häxorna som stannat kvar från påsk. Det var lite spännande och det var min rena pikt som "Skrajsen för smällare" var att ge min bror en näve för att tända och skrämma stackars häxorna. Annars gjorde jag mitt genom att kasta in en och en smällare i brasan och vänta på om man hörde något litet bang där innefrån.
 
Men friandet har ändrats. Jag är fortfrande lika rädd för smällare men någonstans har magin, spänningen och mysfaktorn att lukta eld om kläderna när man kommit hem försvunnit. Jag har blivit tagen av min tid och kommit upp i ålder. Jag går dit, klagar på kalla och blöta fötter, klagar på brasans storlek, tar ett kort och går hem. Klartt och betaltt!