Återfall - en bov i dramat

Har under den senaste veckan kommit att fundera mycket över återfall. Som många redan vet och som nya läsare kanske måste få reda på har jag just nu praktik inom missbrukarvården. Befinner mig på ett behandlingshem för kemiskt beroende och de arbetar enligt minnesotamodellen. Så nu vet ni det.

Men som jag sa har jag funderat mycket kring återfall och hur det faktiskt går till. Visst, jag förstår att de höjer glaset och dricker alkoholen men jag menar mer själsligt och känslomässigt. Hur går det till? Hur går tankarna?

Klienterna befinner sig på behandlingshemmet under fem veckor och får då arbeta kring sitt missbruk. Vad är det och hur fungerar sjukdomen alkoholism? Enligt minnesota så är alkoholism en sjukdom som är progressiv och kronisk. Den blir alltså bara värre och värre (trots vita månader/år) och det finns inget botemedel. Detta får de lära sig men det är när de väl kommer utanför behandlingshemmets trygga väggar som de står på egna ben och måste lära sig att använda sig av de verktyg de har blivit tilldelad. Det är alltså efter dessa fem veckor utmaningen att vara nykter kommer. 

Dock säger vår handledare ofta till oss att vi inte kan rå för ifall klienten tar ett återfall. Detta är något denne har planerat och bestämt sig för, de söker bara en anledning att kunna skylla på. Det kan vara att partnern är jobbig, jobbet är tungt eller barnen bara skriker. Men samtidigt kan jag inte låta bli att ställa mig frågan; kunde jag ha gjort något annorlunda?



Hur går tankarna hos en missbrukare när denne går in på pubben första gången efter sin behandling och tänker; ett glas kan jag allt ta!? Hur tänker missbrukaren när denne för första gången efter behandlingen vaknar upp dagen efter med minnesluckor och beviset att denna inte kunnat klara att stanna vid ett glas? Sedan funderar jag på om man faller dit direkt eller om sprider man bara lite tändvätska på den eld som glöder inombords - den eld som även kallas beroende?

Hur kan missbrukspersonligheten dra individien till att ta ett återfall medan jaget (själen) skriker inombords, medan man hör terapeutens rörst i huvudet -"Vi ska inte ens dricka en lättöl eftersom det kan trigga igång oss"? Hur kan den kraften som missbrukspersonligheten innehar vara större än den kraft jag har - min vilja? Eller är det bara så lätt att jag som missbrukare inte vill, inte tog åt mig behandlingen och vill falla lite längre ner i gropen? Kanske vill jag tappa allt innan jag inser att detta är ett problem - den dag jag står där ensam på gatan och inte vet vart jag ska vända mig.

Makt och vanmakt?



Ung och bortskämd - SVT's nya skadalprogram som lockar många tittare och så nyfiken som jag är kan jag inte låta bli att bänka mig framför TVn på måndagkvällen. Dock var gårdagens program otroligt ledsamt att se. För det första var programmet otroligt negativt och under sändningstiden blev vi matade med konflikter, bråk och upprörda miner. Självklart förstår jag att det lätt blir sådan stämning när ett gäng unga människor bor under samma tak men kom igen!

Mest fundersam förbannad blev jag när Jean-Pierre hade en enorm diskussion med värmlänningen Ellinor. Jean-Pierre ställer sig då på bordet och försöker föra denna argumentation. Måste här tilläggas att Jean-Pierre är 24år? Det som slog mig just då var hur otroligt mycket mer makt en person får när den står över någon. En makt som genast gör alla andra till små och obetydliga, en makt som för mig kändes väldigt skrämmande när jag kollade på den genom TVrutan.

Att stå över någon - att vara större, bättre och kunna titta ner på personen man pratar med, hur tänker man då att man ska kunna prata igenom något? Hur tänker man att det inte skulle väcka bråk? Det är ett otroligt synligt sätt som man visar sin makt på och försöker få andra att se att det är jag som sitter på makten. Det tycker iallafall jag!

Vad tyckte ni om gårdagens program?

Dagens outfit

Denna typ av inlägg har enbart skett en gång hittills i min blogg och nu tack vare utmaningen 30 dagar - 30 sanningar så sker det igen. Det absolut första inlägget skrev jag den 2 januari 2006, snart fem år sedan! Jag hade då inhandlat begravningskläder till min farfars begravning och visade upp dem här på bloggen. Kom väldigt snabbt fram till att detta inte var min typ av inlägg så modeinlägget (eller vad man nu ska kalla det) fick lämna företräde åt alla de andra hundratals inlägg det har kommit att bli i denna blogg på senare år.



Här på golvet sitter jag då ihoptrykt. I brist på speglar här i lägenheten så fick jag fota mig själv i en av delarna till min spegelvägg som här står upplutad mot väggen. Ja, det är vad jag just nu använder som helkroppsspegel! På mig hittar vi då jeansleggings och en söt tunika/blus från VILA från urminnes tider. Säkert två år har den varit med men den får fortfarande användas flitigt.

Vet att bilden är dålig men inse, moderepotage och outfitbilder är inte min grej. Jag är ledsen. Ska istället fortsätta att blogga om känslor, beteenden och tankar kring olika livssituationer. Det är mer my cup of tea och det jag känner att jag kan. Hoppas ni förstår!

Önskelista

När jag var liten ringde jag till tomten och berättade mina önskningar inför julen. Jag fick höra hur nissarna arbetade i full fart och tomten berättade gladeligen om alla julklappar alla barn skulle få. Men nu är det nya tider och jag vet att tomten är en trogen läsare av min blogg så därför lägger jag upp min önskelista här!



Vad hittar vi här då?

- Gardiner
- Blåa handdukar
- Sängkläder (x2)
- Morgonrock - en kort och i något mysigt material.
- En elkamin
- En spegel som man ställer på golvet.
- Epilator
- Xbox 360 (+ Kinect)
  - Fable II
  -
Fable III
  - Dance Evolution (till Kinect)
- DVD
  - All dogs go to heaven
  - Elfen Lied
  - Tre Kronor
  - Dr. Snuggles
  - Avatar
- Böcker
  - Vi har ju hemligheter i den här familjen
  - Through the storm
- Presentkort
  - Indiska
  - H&M
  - På resor
- Ian Somerhalder


Min man?

Dagens tema ska handla om min man och jag måste erkänna att någon sådan finns inte just nu. Om vi inte räknar katten förstås men jag tror inte ni är så sugna på att läsa ett helt inlägg om den lilla rackaren? Eller?

Det ironiska i allt detta är att det är 13 dagen på utmaningen, alltså 13:de temat som jag ska gå igenom. Och vad är då 13? Jo, ett oturstal! Kommer jag aldrig att finna kärleken igen? Är det därför detta tema hamnat på just denna dag? Kommer allt jag skriver att vändas emot mig? Som ni ser är jag lite vidskeplig ibland!

Men jag ska trotsa oturstalet och gå igenom för er vad jag söker hos en kille. Vart ska vi börja?

Säkert det absolut viktigaste för mig är att killen är på väg någonstans. Nu menar inte jag att han ska vara ute och promenera eller transportera sig från punkt A till punkt B. Nä, utan jag vill att han inte står och stampar i livet och inte vill gå vidare. Är han arbetslös så är det okej om han då aktivt försöker hitta ett jobb. Men folk som går hemma och dräller utan minsta tanke på jobb är Nej tack! Vet inte om det är för att man själv utbildar sig och försöker komma någonstans eller om det bara är jag. Men just denna punkt har blivit viktigare och viktigare för mig för varje år.

Självklart vill jag kunna vara mig själv med honom. Jag vill kunna handla helt spontant i hans närhet utan att frukta vad han skulle tänka. Jag är själv väldigt spontan och ibland lite för spontan att jag själv inte riktigt hinner med vad jag håller på med. Då behöver jag någon som inte tittar snett och funderar på när öppettiderna på psyket är. Dock får han inte vara lika spontan och impulsiv som jag. Jag vet att jag ibland kan behöva lite tyglar och att jag har lätt att sväva ut i saker och ting. Jag behöver någon som kan hinna fånga mina skosnören igen och dra mig ner på jorden när jag försöker lyfta från marken.

Att han har ett intresse för resor är också viktigt för mig då detta är min nyfunna passion. Jag vill att han ska vara intresserad av att se nya kulturer, andra sätt att leva och att han vågar ta steget ut ibland - då gärna utanför charterorterna och ut i verkligheten.

Hans självförtroende är också mycket viktigt för mig. Jag behöver någon som vågar ta tag i saker, någon som vågar testa på något nytt och någon som vågar ta steget ut. jag behöver någon som jag kan känna mig trygg med och som kan ge mig lugn ibland när allt annat känns stormigt.



Jag antar att listan kan göras lång men måste erkänna att detta var riktigt svårt. Vad söker jag egentligen? De tidigare nämna sakerna är för mig det som är allra viktigast. Men sedan finns det en hel del saker jag skulle uppskatta hos min framtida mr. Right. Då både till utseende och till personlighet och egenskaper. Men hur roligt skulle det vara om jag helt och hållet hade en plan för hur han skulle vara?

Jag försöker faktiskt hålla dörrarna öppna för killarna där ute. Vem vet, kanske hamnar jag någon dag med en kille som faktiskt är arbetslös, lever i sin drömvärld, tycker om att stanna hemma och är kvinnan i vårt förhållande? Men måste erkänna att den mannen känns otroligt långt borta just nu!

Vampyrhysteri

Vet inte vad det är för fel med mig men något måste det vara. Flera nätter nu under en kortare tid så har jag enbart drömt om vampyrer. Så var det även inatt.

Nu ska ni inte tro att det är alla dessa snygga, sexiga och otroligt kärleksfulla vampyrerna jag pratar om utan de i mina drömmar är en blandning av zombies och vampyrer. De är inte vidare snygga, absolut inte sexiga och det enda det tänker på är att äta upp mitt blod. Tur att alla vampyrer i mina drömmar hittills har varit väldigt långsamma!



Men varför kan inte Ian Somerhalder aka Damon från The vampire diaries besöka mig i drömmarna? Det hade inte varit helt fel om det var han som sprang och jagade mig någon natt istället för alla otroligt slöa och döda vampyrerna som försöker sätta tänderna i mig redan.

Party Barty!

Ja, igår var man ut med tjejkompisarna och det var en mycket trevlig kväll. Blev en ganska stressig kväll dock då jag fick skynda mig till Sandra, skynda mig att göra iordning mig själv och sedan kasta upp lite smink på Sandra också. Man kan nog säga att Sandra blev Annica-fierad. Det blev stort hår med mycket volym och mycket glitter, precis som jag vill ha det.




Vi åkte iväg till Mariehem och där fick jag stöta på vännen Ramona! Så sjukt längesen så det var riktigt kul att få träffa henne igen. Vi tog igen lite tid, pratade igenom det senaste skvallret och satt bara och pratade gamla minnen i huvudtaget.





Vi for tillslut ut på Rex här i Umeå. Där var det lagom med folk och som vanligt bra musik. Dock blev det inte mycket dans för mig då, så fort vi kommit in på stället, alla helt plöstligt gick upp i rök. Vart tog de vägen? Ena sekunden står vi och dansar och låten Hero kommer upp och andra sekunden var de som bortblåsta. Så min kväll gick ut på att söka reda på mina vänner vilket jag inte lyckades med. Halv tre tog jag ensam och besegrad bussen hem igen...


I min handväska

Idag ska ni få ta del av det som finns i min handväska. Man har ju ofta hört killar fundera på vad man alltid bär med sig i sin enorma handväska och nu ska ni få ta en titt.



Jag måste nog säga att jag är ganska tråkig. Jag har många väskor som jag använder kontinuerligt vilket gör att det alla viktigaste flyttas över till nästa väska ganska ofta. Så jag har inte så mycket onödigt som jag bär med mig på tyvär.



Det vi kan hitta i min väska är iallafall min kalender. Man vet aldrig när något nytt dyker upp som man måste skriva ner. Mitt minne är lika bra som en guldfisks så det är lika bra att man skriver ner det direkt. Annars är risken stor att det är borta ur minnet inom fem minuter.
Jag har också alltid med en vattenflaska. Det är viktigt att dricka vatten och jag försöker ha lite koll på det nuförtiden. Annars är det så lätt att man bara dricker lite till lunch och att det blir något glas senare på kvällen. Det är sjukt för lite så därför bär jag alltid med mig vatten nu.
Vi hittar även min börs och jag är glad att jag inte behövde visa hur det ser ut där inne. För där samlas kvitton på kvitton vill jag lova! Vi hittar även mina nyklar som jag bär med mig om veckorna.
Något läppbalsam är ett måste så det har jag också alltid med mig! Hatar känslan av torra, "rena" läppar så därför åker läppbalsamet ofta på. Sedan hittar vi lite halstabletter vilket jag alltid också har med mig. Prefekt när man är ute någonstans och har ätit något som smakar lite illa i munnen. Då tar man en halstablett/tuggummi och andedräkten är som ny igen!
Sedan har vi det enda som inte följer med på resan från väska till väska - en gammal biobiljett. Den låg tydligen ihopknycklad i ett litet fack så tänkte att jag visar upp den med.

Så nu har ni sett i min väska. Stor väska - lite grejer va?


Mitt syskon

Temat säger att det ska handla om mitt syskon nu och vilken tur att jag faktiskt har ett!



Stefan Lindqvist, min storebror och värsta fiende när jag var liten. Som de flesta barn så bråkade vi en hel del som småttingar. För att kompensera mot att jag var mindre så körde jag på riv och bit metoden. Så fort bråket triggades igång åkte klorna ut och vampyrtänderna fram. Min bror som är tre år äldre kunde istället riva tag i mitt hår eller använda sig av sin fysiska kraft och slå till mig en och annan gång. Detta kallar jag domestic violence!

Skämtåtsido! Minns en gång vi bråkade ganska rejält. Det var sent och redan mörkt ute för längesen. Jag hade på mig mitt favoritnattlinne och skulle gå och lägga mig men istället triggades ett bråk igång där i soffan. Stefan tar då tag i den stora brun/svarta kudden vi hade och slog till mig rakt över ansiktet. Detta var inte en liten lätt och mjuk kudde utan av någon konstig anledning var den väldigt hård och otroligt tung. Detta resulterade i att två av mina mjölktänder flög ut. Det är något vi skrattar åt idag, över att han fick till en sån fullträff! Det är inte alla som slagit ut två tänder på sin lillasyster.



Men vi har inte bara bråkat! Jag älskar min bror otroligt mycket och jag vet att han inte tycker jag är så pjåkig heller, trots att han inte säger det. Under lågstadietiden ställde han alltid upp om det var någon som bråkade med mig, jag fick sova i hans säng ifall jag var rädd på natten och vi kunde dela på leksakerna ibland med. Idag skulle jag nog säga att vi har en ganska bra kontakt trots att vi nästan aldrig ringer till varandra. Men jag vet att om jag vill något eller behöver hjälp med något så finns han där.

"Hej då Aankaa!"

Hej alla där ute. Vet att ni väntar med spänning för att få läsa om dagens utmaning - mitt syskon men tyvärr måste det inlägget få vänta lite. Idag har jag verkligen fullt upp!

Klev upp relativt tidigt och for iväg till min Gudson för att fira han på hans tvåårs dag. Egentligen fyller han år imorgon men vi fick fira han dagen innan så att det inte skulle bli för mycket folk på en och samma gång. Tänka sig att lilla charmtrollet blivit två år nu!

Kvällen spenderas på mariehem och sedan ska jag sätta klackarna i taket och dansa loss på Rex här i Umeå. Så utmaningsinlägget måste vänta då jag redan är sen i planeringen.

Ha en bra kväll allihopa!

Julkonsert

På söndag är det advent och idag har jag verkligen försökt få lite stämning. Snön har fallit hela dagen här i Umeå och det är helt galet mycket snö på marken! Det är riktigt fint när det blir sådär vitt och härligt.



Kvällen spenderades faktiskt i stadskyrkan här i Umeå. Hör och häpna! Senast jag var inne i en kyrka var nog på min älskade farmors begravning och det var några år sedan. Men denna kväll nalkades det julkonsert med en av Umeås alla körer så vi var ett litet tjejgäng som valde att gå.

Det är något som är så fridfullt med kyrkor, något som faktiskt är väldigt vackert. Vet inte om det är stämningen eller om det är något så symboliskt med kyrkan som gör den liktydlig med kärlek, delaktighet och vänskap. Iallafall så satt jag och Sandra där absolut längst fram i kyrkan i väntan på att kören skulle komma in.



Plötsligt hör man en massa sång och alla svart, vit och rödklädda sångfåglar kommer in och tillslut även körledaren. Det var han som gjorde det hela intressant. Sådär lite smått skäggig, i moderiktig halsduk och en kostym. Han hade stil och var riktigt snygg om det inte vore för att kostymen han valt till kvällens ära var lite för tight!



När blev det okej för killar att ha på sig byxor som är tightare än mina? Om jag minns rätt så blev det aldrig okej! När man dock försökte fokusera på annat än de tighta byxorna och den överdrivna hållningen så var han en riktig fröjd för ögat.

Ska nu inte glömma bort kören som vi faktiskt var där för. De var duktiga och låtarna gav väl lite julkänsla men inte alls så pass mycket som jag hade hoppats. Men det var ändå trevligt och nu har jag varit på min absolut fösta julkonsert i en kryka. Det ska vara en första gång för allt!

Mitt hopp

Hopp - det sista som lämnar människan sägs det? Och det kan jag förstå. Tycker faktiskt att detta tema mycket liknar temat min tro då tro och hopp för mig är ganska sammankopplat. Vågar jag inte tro så vågar jag kanske inte heller hoppas?

Så vad har jag för hopp? Jag hoppas att jag kommer lyckas i livet, jag hoppas att man får fler än två stora kärlekar och jag hoppas att jag alltid ska vara omringad av människor jag älskar. Jag hoppas att de ska må bra och vara friska och jag hoppas att även jag får vara det.

Såklart finns det mycket man har hopp om. Utan hopp, hur orkar man fortsätta att leva? Hur klarar man sig då ur svåra situationer? Som ni ser på min blogg så går den under mottot Genom svårigheter, mot stjärnorna. Ett motto som jag faktiskt försöker leva efter och det betyder för mig att man måste våga tro och hoppas att saker och ting kan bli bättre. Att när livet känns som mörkast så kommer snart solskenet igen. För mig har detta med hopp att göra - hopp om en ljusare morgondag...


Min tro

Tro kan ha med så mycket att göra. Tron på jultomten eller på en Högre makt? Tron på att tandfen är den som lägger tian i den lilla glasskålen i skåpet där du dagen innan la din mjölktand? Ja, man kan tro på många saker och jag tänker här nu dela med mig av vad jag tror på.

Jag tror på mig själv, visst låter det tillgjort? Men det är helt sant! Jag tror att jag kan bara jag vill! Jag tror att tron på sig själv måste vara starkare än din tro på en Högre makt för att du ska kunna åstakomma något. Sedan om du tror att du kan för att din högre makt hjälper dig så är det okej, så länge du riktar din tro inom dig själv!

Jag tror att människan till grunden är god och gör sina val efter detta. I min värld vill ingen i grunden skada någon annan men självklart kan relationer och miljö spela in i människans svåra val och göra att hon ibland väljer fel vägar och gör sådant hon inte är stolt för.

Någon Högre makt har jag själv inte kommit underfund med utan jag tror att denna makt ligger i oss själva. En makt som gör att vi kan, vi vågar och vi ska! Genom att vi alla har makten inom oss så kan vi själva även välja när vi ska använda den. Vi kan förändra våra liv bara vi vill och bara vi vågar att tro!

Ett ögonblick

Ett ögonblick, hur ska man kunna välja? Bygger för det första inte hela bloggen på dessa ögonblick och för det andra, hur ska man välja bland alla dessa? Tro mig, det har hunnit bli en del ögonblick under 22 år.

Iallafall har jag tänkt välja ett ögonblick från när jag var riktigt liten. Kanske gick jag i ettan på sundskolan och det hela ägde rum innan jag själv blev utsatt för mobbing. Som många säkert redan vet kan barn vara riktigt jävliga och så var det även på den lilla skolan i min hemstad Örnsköldsvik. I varje klass finns det oftast iallafall en som får agera mobbingsoffer och mobbningen behöver inte alltid vara hårda ord, slag och total utanförskap. Utan ibland sker mobbingen enbart när det passar mobbaren. 

Flickan det handlar om och jag gick dagis tillsammans och hamnade i samma klass fram till gymnasietiden. Så när vi väl började lågstadiet så hade jag och flickan redan starka band från alla lekstunder. Hon var en glad och humoristisk ung tös men även till grunden väldigt osäker och blyg. Till utseende hade hon den moderna lilla page-frisyren som var och varannan unge hade och var väl något mullig som barn har all rätt att vara. Men detta såg mobbarna och offret var bestämt.

Minns så väl en dag när vi alla skulle gå till matsalen för lunch. Som små barn gör i skolan fick vi alla ställa oss på rad i klassrummet och sedan gå i led längs korridorerna. Vi var en ganska stor klass och var ett ihopmix av tre olika årskurser. När vi stog där i ledet uttrycker en av de äldre pojkarna att det luktar och nyheten spreds som pesten själv över ledet av elever. Alla höll för näsan och överallt kunde man höra klagomålen om den påstådda lukten.

Tillslut var det bara jag och flickan kvar som inte höll för näsan och beklagade oss och en av pojkarna, en äldre blond kille frågade mig om jag inte kände hur det luktade. Detta var nog en invit att få medverka i denna mobbing som skedde. Dock sa jag att jag inte alls kände någon lukt och att allt bara var ett påhitt. Minns att jag tittade på min vän som stod där framför mig i kön och såg lyckan som spreds i hennes ögon. Lättnaden som hela hon suckade ut över att hon inte alls var själv. Utan att jag stod där bredvid henne.

Detta var en av de första gångerna jag känt mig riktigt stolt över mig själv. Att jag, lilla fröken Annica Lindqvist vågade säga emot de äldre killarna och lita på mig själv. Jag önskar att jag hade vågat göra det fler gånger när jag väl blev äldre också...

Svar på kommentar


Tänkte svara på en kommentar jag fick tidigt imorse. Som ni ser handlar den om AA och jag tänkte bara klargöra något. AA-möten är i regel öppna till viss del. Det kan vara vissa speciella dagar då mötet är öppet och man som alkoholist, nykter alkoholist, anhörig eller intresserad kan få komma dit och prata eller lyssna på vad som sägs.

Klart ska man dock ha för sig att AAmötet i sig inte driver någon behandling utan det är ett ställe för de med missbruket att kunna dela erfarenheter, berätta för någon om sina rädslor och underliga beteenden som de kan ha kvar eller enbart träffa andra som befinner sig i samma situation. AA gör heltklart ett bra arbete för de som finner det givande men även en hel del negativ kritik har riktats mot dessa grupper. De ska vara för religösa och ibland kan det nästan vara ett ställe för alkoholister att planera nästan fylla. Men det kan, som jag ser det, ske inom alla självhjälpsgrupper då vissa inte alltid är fullt seriösa.

Därför uppskattade jag eftervården. Den är byggd som ett AA-möte för de som gjort sin behandling på Stennäs Behandlingshem och genom att det är en eftervård så regleras mötet lite och det svävar inte ut i ingenting..


Mina bästa vänner

Tillhör du skaran som har få nära vänner men många bekanta eller få bekanta och många nära? Själv skulle jag nog säga att jag tillhör den senare delen av befolkningen. Jag har få vänner och bekanta men till antalet har jag många som står mig nära.  Ska här gå igenom de som betyder allra mest för mig.


Jenny & jag när hon tagit studenten

Jenny och jag möttes redan när vi var småjäntor. Så under vår första tid tillsammans så var det leksaker, Kinderägg och Spice Girls som gällde. Idag, många år senare har vi kanske bytt tidsfördriven men samtidigt så spenderar vi mycket tid tillsammans. Detta är en tjej som faktiskt vet allt om mig; mina rädslor, mina problem och mina hemligheter. Trots det har hon aldrig dömt mig som så många andra säkert skulle ha gjort. Det är vad jag kallar en sann vän. En vän är den som kan älska en trots det bagage som man bär på. Jag känner att jag kan alltid lita på Jenny och jag vet att hon alltid skulle ställa upp för mig, för det är sån hon är. Hon är ödmjuk, snäll och samtidigt full av bus och upptåg.


Marlene & Jag under gymnasietiden.

Marlene är som många redan vet också en av mina närmaste vänner. Vi möttes för allra första gången när vi gick i femman. Då skulle hela femman Sundskolan iväg till Sundsvall och spela in en skiva och på bussen hamnade jag bredvid en ung, kortklippt tjej - Marlene. Men vi började inte umgås här utan det skedde när vi hamnade i samma klass på högstadiet. Det resulterade i att två blommor slog ut och vi fick helt plötsligt möjlighet till att vara oss själva! Tack vare Marlene vågade jag ta plats, låta mig höras och försöka släppa det skal som jag tidigare hade haft. Idag är jag gudmor till hennes son och våra band förblir starka!


Sandra & jag. Snygga som alltid!

Sandra är någon som ni säkert hört talas om en hel del om ni följt med i min blogg ett tag. Hon är min partner in crime och är väl i mångt och mycket lika galen som jag. Ja, man skulle nog kunna säga att vi är ganska lika som personer, dock att hon lagar godare mat än vad jag gör. Första gången vi lade ögonen på varandra var under gymnasietiden då hon gick i samma klass som några andra av mina närmaste vänner. Vilken bitch! tänkte jag och kände de negativa vibbarna från henne. Tänka sig att alla de tankar man haft om varandra var helt fel och framför mig var bara den underbara Sandra som jag idag känner så väl!


Gänget och eftersom ramona saknades - en bild på oss!

Dessa tre brudar är väl de jag umgås mest med och känner mig känslomässigt nära hela tiden. Men mina nära vänner tar inte slut här utan till denna skara människor läggs även Anna, Caroline, Cecilia, Ramona och Sofie. De är tjejerna i det gäng jag alltid har umgåtts med nere i Övik. Ett gäng brudar som jag varit med sen urminnes tider! Jag, Caroline och Cecilia gick lekis tillsammans och har hållit ihop sedan dess. Sedan har fler och fler lagts in i den innersta kretsen och idag är vi ett gäng sköna tjejer som jag vet att jag alltid kan vända mig till!

Tack för att ni finns tjejer!

Min dag

Att detta tema kom precis på denna dag är ganska komiskt. Jag har haft fullt upp hela dagen och eftersom jag ska tala sanning så är det väl bara att berätta allt. Låt alla korten komma ut på bordet nu, Annica!

Vaknade som vanligt vid sjutiden och tog en dusch, som vanligt på måndagmorgonen (Nej, jag duschar inte enbart på måndagar!). Kände mig ganska less på vardagen imorse och det var jobbigt att motivera sig till att göra sig klar för praktiken. Missförstå mig inte nu, jag älskar min praktikplats och jag älskar arbetet med missbruksbehandling men allt faller tillslut in i vardagen och blir en del av livet.

På praktiken var det lugnt. Vi arbetade lite på skoluppgifterna som vi har och svarade en del i telefonen. Även en hel del intressanta diskussioner kom upp och ämnen som idag har avverkats är återfall, beteenden och hur man tar till sig behandlingen eller inte. Det är så roligt att man kan se så stora förändringar hos klienterna på bara några veckor!

Spenderade eftermiddagen på stan och upptäckte att jag hade mindre pengar på kontot än vad jag hade tänkt så det är dags att flytta över storkosingen. Men som tur var räckte pengarna till en ansiktstvål och middag till mig. Gick själv på wayne's och hamnade vid ett bord bredvid två unga tjejer. De pratade konstant i en timme om en kille som de mött på krogen och dilemmat låg i att skicka SMS till han eller inte. Men herregud tjejer! Vill ni ha kontakt med honom så skicka, annars låt bli! Efter en timmes tjat om detta lämnade de dock caféet och det blev lugnt och skönt igen.

Fick möjligheten att vara på eftervården idag. Eftervården är det som sker efter den 5 veckor långa primärbehandlingen och pågår i cirka två år. Det var byggt lite som ett AAmöte. Vi satt alla i en soffa och alla började att berätta vad de heter och att de var nykter alkoholist och/eller drogfri narkoman. Själv blev presentationen; "Hej jag heter Annica och idag är jag också nykter!".

Det var väldigt intressant att få sitta där och lyssna på de olika historierna och berättelserna. Jag kan inte få nog av att höra om vardagen för en alkoholist/nykter alkoholist. Det är som en helt annan värld som öppnar sig framför mig, en värld som är långt bort från min egen uppfattning med helt skiljda problem från mina egna. Missbruk, visst finns det överallt och så även i min närhet. Men just missbrukarpersonligheten och de olika tankarna och hjärnspökerna de har är så långt ifrån min egen vardag. Just detta fascinerar mig!

Jag har äntligen kommit hem till min lägenhet och min katt. Sitter nu under mysfilten och tar igen skrivningen på bloggen innan det blir dags att knyta sig till sängen igen. Jag hoppas alla har haft en bra dag så hörs vi imorgon igen då temat är min bästa vän.


Kärlek ♥

Vad är kärlek? Hur tänkte jag när jag behöll detta tema i 30 dagar - 30 sanningar? Hur ska jag kunna svara på det? Men vi gör ett försök iallafall.

Kärlek för mig kan riktas mot både matriella ting, mot människor och självklart mot sig själv som säkert är den viktigaste formen av kärlek. Genom att känna kärleken och få möjligheten att älska sig själv så öppnar man också dörrarna mot omvärlden. För hur kan jag tillåta att någon älskar mig om jag själv inte kan det? Så därför tror jag att det är otroligt vikitgt för alla människor att aktivt arbeta med sig själv för att bli den man vill vara. Jag säger inte här att man ska spela roller utan att man ska försöka förstärka sina starka sidor och förbättra de sidor som man vill ska bli starkare.

Men man kan också känna kärlek till familj, vänner och djur och för mig är denna kärlek väldigt stark. Jag vet att jag ofta berättat för mina vänner och familj vad de betyder för mig men jag försöker ändå bli bättre på det. Jag tror att ett spontant "Du är underbar" väger mycket mer än att det sägs när det förväntas. Detta är något som jag tror att den svenska befolkningen i huvudtaget måste bli bättre på. Komplimanger kan förgylla en hel dag!

Harry potter och dödsrelikerna

Biobesök igen! Trots att jag håller på med utmaningen 30 dagar - 30 sanningar så lever jag fortfarande livet här i norr. Idag blev det ett biobesök och överraskande nog började bion klockan 12 på dagen. Det var en väldigt udda tid för bio men samtidigt var det lite mysigt att det bröt från de vanliga "kvälls"-traditionerna vid biobesöket. Hursomhelst var det dags att möta upp Harry Potter och hans vänner igen i den näst sista filmen.



Redan de förstas scenerna i filmen sätter grunden för vad filmen kommer handla om. Vi möter upp Hermione och följer hur hon raderar sig själv ur sina föräldrars minnen, det blir som om hon aldrig existerat. Detta sätter känslan som genomsyrar allt - ängslan, förtivlan och sorg. Kriget har brytit ut och världen är minst sagt i kaos.

Filmen var i sig inte lika actionbaserad som de tidigare filmerna utan denna gång handlar det mer om förföljelse, jakt och att ständigt vara på sin vakt. Vi följer med den tighta trion till ständigt nya tältplatser och sättet de lever på börjar slita på vänskapen. Denna film är, om ni frågar mig, mer inriktad på känslor än på det eviga kriget mellan de goda och de onda vilket jag tycker att den vinner på. Men visst, det är en språngbräda till nästa film då allt kommer att smäller. Warner Brothers vill väl självkart ha ut alla pengar de kan få vilket nog är historien om varför sista boken delades upp i två.

Men det tycker jag ändå var bra. Man fick lära känna karaktärerna på ett helt annat plan än vad man gjort tidigare. Man fick se avund- och svartsjukan i trion och de känslor som de faktiskt har för varandra. Men är man ute efter total underhållning, actionscener med trollstavar och en och annan feluttalad besvärjelse får man nog kolla på de tidigare filmerna om Harry Potter. Harry har blivit äldre och filmerna har helt klart fått en djupare betydelse med åren.

En låt - en mening

Klockan är över tolv, jag vet. Jag har haft fullt upp hela dagen så då har bloggen fått vänta. Jag hoppas ni har överseende med det. Idag ska jag skriva om en låt som betyder något för mig på något vis. Det är svårt att bestämma sig för det finns hundratals av dessa låtar. Men jag har tillslut valt Polaroid med låten So damn beautiful.



För mig funkar denna låt i alla sinnesstämningar. Den höjer självkänslan, den pushar mig framåt och säger åt mig att vara den är jag! För spel, det spelar vi allihopa och denna låt säger åt mig att under alla dessa roller man tar till sig så finns det något vackert, något som är So damn beautiful. Jag tror alla behöver någon som säger åt en att man ska vara sig själv och inte försöka bevisa något för andra. Utgå från Dig och och Dina önskningar!

Mina föräldrar

Mina föräldrar skilde sig när jag var väldigt ung. Exakt min ålder vet jag inte men jag skulle tro att jag var i sjuårs åldern. Här ska ni få berättelsen, så som jag kommer ihåg den.

Det var strax innan jul och som ung, liten tös hade jag tankarna fullt fokuserade på julklappar, presenter, nya barbiedockor och jultomtens besök. Vi hade redan innan fått ringa till jultomten och önskat en julklapp av honom. Detta var något vi brukade göra varje år och man var nästan säker på att just den julklappen skulle vänta under granen efter man varit hos farmor och farfar på julaftonen. Men så några dagar innan jul hände något som jag till en början inte reflekterade över.

Jag och min storebror fick åka till farmor och farfar som bodde några mil utanför Örnsköldsviks centrum och jag minns så väl när jag stod där i hallen hos dem i väntan på att vi skulle bli hämtade igen. Min bror kom fram till mig och jag frågade glatt vad han önskade sig i julklapp. Han tittade frågande på mig och jag förklarade malligt för honom att mamma och pappa skulle slå in julklappar till oss och det var därför vi var hos farmor och farfar. Minns blicken min storebror gav mig, en blick om att allt inte stod rätt till. Han försökte förklara för mig att han befarade att mamma och pappa skulle skiljas. Skiljas? Varför skulle de göra det? Jag viftade snabbt bort hans konstiga tankar och fortsatte fokusera på julklapparna.

Men självklart hade min storebror rätt, en skilsmässa närmade sig. Kommer ihåg hur jag låg i någons knä och grät hemma på kökssoffan. Familjesituationen skulle drastiskt förändras för all framtid.

Julafton kom och min mamma stannade hemma. Något som totalt bröt från de traditioner som vi tidigare har haft. Varje år firade jag julafton hos farmor och farfar, då sittandes i mammas knä på golvet vid soffans vänstra hörn. Inte detta år. Senare mot kvällen återvände vi hem till huset där vi bodde och då kom nästa överraskning, ingen present under granen. Vi hade ringt jultomten och han hade inte kommit. Jag minns hur besviken jag var på att mamma hade skrämt bort nissarna att de inte vågat komma in och lämna våra presenter. 



Jag bodde hos min pappa och for till mamma varannan helg. Det upplägget har fungerat bra och jag tyckte alltid att det var mysigt att få fara till mamma. Det blev alltid som en liten minisemester. Pappa fick dock ta på sig mammarollen ibland, vilket han klarade galant. Han målade min naglar och försökte till sin bästa förmåga att låta mig få utvecklas till den kvinna jag idag har blivit. Han fick stå ut med smink, att jag ville fixa hans hår och rädslan för att bli äldre.

Min mamma har alltid funnits där för mig. Vi har alltid haft en tät och nära kontakt och ofta pratat i telefonen flera gånger om dagen, något vi gör än idag. Min relation till mina föräldrar är idag mycket god och jag vet att jag kan vända mig till vem som helst av dem ifall jag undrar något eller bara behöver prata. Fastän skilsmässan var jobbig när den väl skedde så tror jag inte att den påverkade mig något vidare. Genom att vi alltid haft en nära, tät och kärleksfull kontakt så har vår familj lyckats tagit sig igenom skilsmässan och genom de svårigheter som kan tillkomma. Jag klandrar ingen, bättre att skiljas som vänner och bli lyckliga än att tvinga sig att leva tillsammans och bli olyckliga!


Min första (och andra) kärlek

Min första kärlek kom redan när jag var 14 år. Så därför hoppas (och vet jag) att man får mer än en stor kärlek i livet. Jag träffade denna kille samtidigt som jag var tillsammans med en annan kille. Som en blyg och osäker ung tjej gav jag inte denna kille några vidare tankar då han var en kompis till den kille som jag var tillsammans med. Men som det ofta är i dessa unga år så är man egentligen inte kär. Man kan inte känna skillnad på intensiteten i känslorna och intimiteten i förhållandet vilker ofta gör att man tror man är mer kär än vad man i grunden faktiskt är. Så efter bara någon vecka gick jag och killen skilda vägar och efter bara någon dag damp det ner ett mail på mitt lunarkonto, då från killen vi mött vid busshållplatsen.

Jag och den nya killen hade en del kontakt på nätet innan vi valde att träffas på ett disco för 88:or. Då föll jag pladask och min förhållandet med min första riktiga pojkvän började. Jag blev kär upp över öronen och ingen kunde riktigt få ner mig på jorden igen. Men alla har vi väl varit ung och dum någongång? Åtminstone har jag det. Jag stannade i ett förhållande som tryckte ner mig, ett förhållande som inte är av det bra slaget, ett förhållande kantat av otrohet och måsten.

Tillslut var denna kille otrogen mot mig och startade ett nytt förhållande med en annan tjej i min ålder. Detta var väldigt jobbigt känslomässigt men som jag ser det idag var det enda möjligheten för mig att kunna gå vidare och släppa denna kille. Det var enda sättet att egentligen rädda mig från ett väldigt destruktivt förhållande.

Men jag har även funnit min andra stora kärlek, och detta gör mig nervös. Får man mer än två stora kärlekar i livet? Man kan väl bara hoppas! Den andra killen som blev mitt allt mötte jag under ett knattedisco på parken. Jag jobbade i garderoben och av någon anledning behövdes det en ordningsvakt under detta disco för de små barnen. Den ordningsvakten blev senare min första sambo.

Kvällen började med att jag satt och kluddade på en servett. Jag ritade en superhjälte som fick supernamnet Paperboy och detta såg två unga flickor i 8års åldern. De ville givetvis ha en egen teckning och även min MSN. Jag ritade ner lite andra superhjältar på två andra servetter och de fick min mailadress, vilket Anders var snabb att komma ihåg. Precis vid jul fick jag då ett mail där det stod att han bara ville önska mig en God jul.

Vad som hände efter det skedde väldigt fort. Jag hade besök av en kompis från USA just då vilket var jobbigt. Att ha en kille inneboende som hade känslor för mig medan varje del av mig drog mig mot Anders var kämpigt. Men tillslut hann vi träffas och vi blev ett par väldigt fort. Kommer aldrig glömma hur andan for ur mig när våra händer möttes i soffan medan vi kollade på film. Det var en känsla som inte går att beskriva, en känsla om att allt var äkta.



Efter ett halvår flyttade vi ihop och hann vara sambos ett år innan vi valde att gå skilda vägar. Aldrig känt mig så ledsen som jag gjorde då. Vem var jag utan han? Just den frågan gjorde att jag tog upp bloggen igen för att kunna finna mig själv och sortera ut mina tankar. Detta har jag fortsatt med och två och halvt år har redan gått.

Annica Lindqvist

Den 13 April smällde det, något som legat och grott i mammas mage i ca. 9 månader kom äntligen ut och fick se dagens ljus. Annica Elisabeth Lindqvist föddes på Örnsköldsviks BB in i den lilla familjen Lindqvist bestående av Pappa Conny, Mamma Vivianne och min storebror Stefan.

Bebisåren är kanske inte mycket att gå igenom. Jag var som många andra barn tror jag. Jag älskade att leka och hade en stor talang till att göra mig illa på saker. Men detta har sedan dess alltid fått legat på min storbrors samvete då det alltid var lättare att säga att han lurade in mig i alla bus än att jag försatte mig i dem själv.

Vi bodde i ett hus i sund utanför Örnsköldsviks cetrum. I det huset har jag levt större delen av minga unga år och jag kan inte önskat mig ett bättre ställe att växa upp. Det var en lugn gata med både yngre som äldre människor. Här fick jag uppleva alltifrån mitt första FF-party, smattrande godis, Spice Girls erövring över världen och mina första vänner.

Men det var också under dessa år som mina föräldrar skilde sig vilket resulterade i att i huset fanns tillslut bara min pappa, min storebror, jag och våra två kaniner kvar medan mamma flyttade ihop med en ny man. Detta är något jag inte klandrade henne för då och inte heller nu. Jag tycker det är viktigare att man är lycklig och är vägen dit svår och full av törnar så är det ändå värt det i slutändan. Faktiskt tror jag inte att det påverkade mig så mycke heller när det hela skedde. Dock minns jag dagen då beskedet kom som igår. Känslan, tankarna och förhoppningarna jag hade finns alla kvar inom mig.



Min allra första riktiga vän fick jag när jag gick i fyran på sundskolan. Jag följde med min pappa till en kvinna som han hade beställt en träningströja av och jag förstog aldrig riktigt innan varför jag skulle följa med honom dit. Men vi svängde upp på den lilla grusplanen bredvid det rosa huset och möttes av en vit liten skällande hund. Vi gick in i huset och jag möttes av ett fint inrett hem och en blond kvinna som ropade på en flicka som heter Jenny. Jenny kom fram och som de flesta barn var vi ganska blyga inför varandra till en början. Men Kicki (den blonda kvinnan) tvingade Jenny att bjuda mig på det långa en meters-tuggummit hon tidigare fått och efter det var vi fast i varandra. Vi umgås fortfarande än idag och banden är lika starka som då, om inte starkare.

Jag har alltid haft mycket empati för människor. Jag har aldrig riktigt förstått mig på mobbing och har själv aktivt försökt förhindra det under lågstadietiden, något som senare kom tillbaka och slog mig i ansiktet då jag själv blev utsatt för mobbning och utfrysning. Då även av de personer som jag stått bakom under deras svåra tid. Men jag vet också hur lätt det är att följa med strömmen då jag även stått på den sidan när jag blev äldre. Jag vet hur det är att inte våga säga ifrån och rädslan för att själv bli utsatt för samma kränkning en omgång till.




Jag blommade ut på riktigt under högstadietiden då jag träffade min andra riktiga själsfrände Marlene. Från att ha varit en osäker, blyg och rädd flicka blev jag en mer framåt, social och sprudlande tonåring. Högstadiet blev en av mina bästa tider inom skolåldern då jag äntligen kände mig sedd, förstådd och levande. Marlene och jag har än idag kontakt och är bundna till varandra på ett mycket vackert sätt. Den 28 november 2008 blev jag fadder till hennes förstfödde son. En ära som inte kan beskrivas med ord.



Tiden under gymnasiet spenderades på mediaprogrammet då filmning, klippning av film och manusskrivande stod på schemat. Även detta var en tid som ses tillbaka på med glädje och skratt. Vi spenderade nätter tillsammans under filmklippning, vi dummade oss framför kameran och gladdes åt varandras sällskap under dessa tre år, tre år som jag idag inte skulle vilja byta bort. Mycket fina vänskaper växte fram under denna tid.

Jag har haft två riktigt stora kärlekar i liv, något som jag kommer gå in närmare på imorgon då temat är min första kärlek.



Idag bor jag med min katt Totoro i Umeå och studerar tredje året på socionomprogrammet. En program som passar min personlighet, min drivkraft och mina egna erfarenheter från livet. Jag drömmer om att få arbeta med människor på ett givande sätt och kanske, någongång kunna ge en person verktygen för att kunna rädda sig själv. Jag har blivit äldre och hittat nya saker att förgylla mig liv med. Spice Girls-korten är kastade sedan länge och idag ligger passionen i att resa, upptäcka och våga anta nya utmaningar.

Jag hoppas denna korta presentation iallafall gav er en liten bild av mig som person, mitt liv och några av mina minnen.


30 dagar av sanningar

Upptäckte idag att min barndomsvän Cecilia antagit en utmaning som jag faktiskt inte kan låta bli att även anta själv. Jag ska nu, under 30 dagar, skriva ett inlägg om dagen om mig själv, min vardag och mina tankar om livet. Tycker själv det ska bli intressant att se vart dessa 30 dagar kommer föra mig och jag hoppas att fler där ute antar utmaningen och kanske även finner sig själv på vägen.

Listan(har ändrat lite på den) som ska checkas av under dessa 30 dagar är:
♥ Dag 1 – Presentera mig själv.
♥ Dag 2 – Min första kärlek.
♥ Dag 3 – Mina föräldrar.
♥ Dag 4 – En låt - en mening.
♥ Dag 5 – Vad är kärlek?
♥ Dag 6 – Min dag.
♥ Dag 7 – Min bästa vän.
♥ Dag 8 – Ett ögonblick.
♥ Dag 9 – Min tro.
♥ Dag 10 – Mitt hopp.
♥ Dag 11 – Mitt syskon.
♥ Dag 12 – I min handväska.
♥ Dag 13 – Min man.
♥ Dag 14 – Vad hade jag på mig idag.
♥ Dag 15 – Mina drömmar.
♥ Dag 16 – Min första kyss.
♥ Dag 17 – Mitt favoritminne.
♥ Dag 18 – Min favoritfödelsedag.
♥ Dag 19 – Detta ångrar jag.
♥ Dag 20 – Den här månaden.
♥ Dag 21 – Ett annat ögonblick.
♥ Dag 22 – Det här upprör mig.
♥ Dag 23 – Det här får mig att må bättre.
♥ Dag 24 – Det här får mig att gråta.
♥ Dag 25 – Då har jag känt mig sviken.
♥ Dag 26 – Mina rädslor.
♥ Dag 27 – Min favoritplats. 
♥ Dag 28 – Det här saknar jag.
♥ Dag 29 – Mina ambitioner.
♥ Dag 30 – Ett sista ögonblick


Söndagsmys

klockan är halv ett, halv ett på natten! På en söndag! Eller om man är en såndär väldigt jobbig person som säger att det är måndag, för klockan är över tolv. Känns olagligt att sitta här mitt i natten och inte bry sig om att gå och lägga sig. Jag är ledig imorgon eftersom jag hade praktik i helgen. Så för mig är det faktiskt bara lördag medan det, för hela Sverige, är söndag.



Underbart att ha en lördag på en söndag. Söndag, dagen man får ta det lungt, bara sitta inne och mysa i soffan och äta sin favoritmat utan dåligt samvete. Precis det har jag gjort idag. Vaknade sent, låg och mådde gott i soffan ett tag innan jag tog mig ner till strömspilen för lite shopping och handling av matvaror. Gjorde en supergod tacos och suttit och längtat efter att EMA skulle köra igång på MTV.

Ibland har man det bra. Det är just dessa händelselösa dagarna som är så sköna att ha ibland. Dagar då man känner sig extra lat och man får tillfälle att ladda batterierna för nästkommande vecka.

Anhörighelg

Helgjobb på praktikplatsen. Det var dags att få vara med på den efterlängtade anhörighelgen. Efterlängtad eftersom man ville lära sig mer om medberoendet och hur de anhöriga kan ha haft det. Att ha en nära vän, en pappa/mamma, en son/dotter eller en bror/syster som har ett kemiskt missbruk kan inte vara lätt. Kemiskt missbruk, en sjukdom som förändrar ett helt beteende och personligheten hos människan som är beroende. Visst är det skrämmande vad alkoholen kan göra med en människa?



Att vandra runt flodhästen hemma, flodhästen som står inne i vardagsrummet. Den som man inte får prata om, den man inte får se och den man alltid ska tassa runt för att inte trigga igång någonting. Hur kan det vara att leva så? Man vill visa sig stark, man vill visa att man är en fin familj, att man har allt under kontroll och att livet verkligen går bra nu. Tänk vilket ansträngning och kraft som läggs ner utav de anhöriga för att hålla fasaden uppe till varje pris! Det är inte konstigt att alkoholismen (eller något annat kemiskt missbruk) är en familjesjukdom. Alla i dess närhet drabbas på något vis. Somliga mer, andra mindre. Beteenden bland anhöriga kan ibland bli lika sjuka som de hos den sjukdomsdrabbade alkoholisten. Kontroll, rädsla och rollspel är bara lite av det som kan kanta den medberoendes vardag!

Det fina i det hela är att även medberoendet är behandlingsbart och att det är något som borde tas om hand. Som anhörig till en alkoholist, narkoman eller blandmissbrukare tror jag att det kan vara till sin fördel att söka sig till en anhörighelg eller Al-Anon för att i sin tur kunna få utreda vissa frågor, funderingar och tankar som man kanske bär med sig. För bara idag fick jag se en rädsla, ett hopp och en tanke om att förändringar är möjliga bland de anhöriga. Men saker och ting kan ta tid, med all rätt!

 


Scott Pilgrim VS. The world

Bio, bio, bio! Jag får aldrig nog ska ni veta. Flera biobesök ligger fortfarande på väntlistan att få komma ut på bloggen men har varken haft tid eller lust till att sitta och rescensera. Men tänkte ta mig an det senaste biobesöket då jag såg Scott Pilgrim VS. The world.

Michael Cera, måste jag säga mer? Denna helt underbara skådespelare tar mig alltid med storm. Han har en töntig charm och genom att sätta han i otroligt töntiga actionscener så förstår ni väl resultatet? Underbart! Vi får följa med Scott Pilgrim, basist i torontobandet sex bob-ombs som möter det mystiska Ramona och faller snabbt för denna hårfärgsbytande-tjej. Men för att kunna få Ramona måste han först vinna över hennes sju onda ex. Låter heltöntigt? Ja, men samtidigt är det helt underbart.

Filmen är väldigt inspirerad av tvspel och serier vilket genomsyrar varje scen. Nörden som bor inom oss får sig lite extra bränsle efter man sett denna film. Man kan inte låta bli att lämna biosalongen med ett leende. Michael Ceras charm och alla TVspelsliknande effekter gör upp för det annars ganska händelselösa manuset och om ni frågar mig, räddar filmen! Är man sugen på en film med mycket action, handling och explosioner så bör man kanske inte se den men är man som mig och älskar det där lilla extra töntiga, TVspel och självklart filmer med Cera så bör man masa sig iväg till bion!

Tingsrätten

Idag har jag varit på tingsrätten. Det var min andra förhandling som jag har följt och den första jag gick på kan ni faktiskt läsa om här.

Denna dag handlade det om en rattfylla och lite annat och det första som slog mig när jag kom igenom dörrarna in i salen var hur spelet började utspelas framför oss åhörare. Ibland kändes det nästan som om man satt på en teater och följde något som faktiskt inte hände i verkligheten. Alla spelade sina roller, försvararen som förde talan, bittra och fundersamma nämndemän och en sträng dommare som vågade säga vad han tyckte.

Det var mycket spännande att sitta där och lyssna på hur saker och ting las fram, hur man vred och vände på allt som sades och något som verkade för mig helt obetydligt kunde hetsa ut till att bli en enorm diskussion, eftersom rätt ska vara rätt!

Något som jag kommit att fundera lite över är skillnaderna på rattfylla och grov rattfylla. Visst, jag förstår att vissa kriterier måste uppfyllas men samtidigt ställer jag mig grubblandes över definitionerna ändå. Man kan åka dit för rattfylla på alla fordon och ja, jag kan se skillnaden på en cykel och motordrivet fordon. Men hur blir det med graderna ifall man kör exempelvis EPA-traktor? Det är ju ett motordrivet fordon men med mycket låg hastighet. Blir det skillnad då? Vad händer ifall promillehalten är precis för grov rattfylla men att man manövrerat en EPA-traktor som inte kan gå i en högre hastighet än 30km/h? Bör man göra skillnad då och kanske dömma för vanlig rattfylla eller bör man dömma för grov rattfylla ifall promillehalten säger att du ligger på gränsen? Vad tycker ni?


Bekräftelsebehov

Idag har jag varit på studiebesök på Renforsen som ligger i Vindeln. Renforsen är ett behandlingshem med en del öppna platser och en del slutna platser på deras tre avdelningar (sluten, öppen och kvinno-avdelning). Säkert ett av de bästa studiebesöken som jag gjort och vi fick verkligen ta del av alla avdelningar och deras egna, speciella arbetssätt och utmaningar.

Något som slog mig när vi var på kvinnoavdelningen var männens och kvinnornas olika sätt att agera. På avdelningarna med herrarna var det mer utåtagerande och man kunde se dörrar och väggar sönderslagna. På kvinnoavdelningen handlade det mer om att skada sig själv för att i sin tur få uppmärksamhet av personalen. Detta spann ut i ett samtal angående uppmärksahet och bekräftelse. Hur kommer det sig att vi skiljer oss så otroligt mycket mellan könen? Hur kommer det sig att kvinnor ofta söker uppmärksamhet och bekräftelsen på att någon ser mig genom att vara självdestruktiva? Kan det vara så att kvinnor har ett större behov av bekräftelse?

Tror många tjejer idag (med eller utan missbruk) söker bekräftelse från andra på destruktiva vis. Det kan exempelvis vara genom självskadebeteende eller flyktiga sexuella förbindelser. Hur kommer det sig att alla dessa underbara flickor inte kan ta emot komplimanger och bekräftelsen när den kommer utan istället irriterar man sig på att kompisen fick en mycket bättre kommentar eller fick hångla med ragget på krogen. Istället för att ta åt sig låter man allt negativt sticka en i ögonen istället. Men en negativ grej väger väl tyngre än tio positiva?

Vet att inlägget blev spretigt och inte kom till en riktigt poäng, men ville bara få ur mig en del tankar om ämnet och kanske kan någon där ute komma med en kommentar? Hur tror ni det är med bekräftelse? Varför är alla så rädda att inte duga och kan behovet övergå till ett beroende?


Fullspäckad vecka

Tisdag. Redan två dagar har gått denna vecka och ytterligare fem dagar återstår. Är det något som jag lärt mig under mina veckor på Stennäs behandlingshem så är det att ta det lungt och leva en dag i taget. Allt måste inte ske på en gång och så är det faktiskt. Ingen blir väl lyckligare av att jag lever i framtiden? Eller? För jag kan ju bara lova för idag, vem vet vad som sker imorgon?

Men ändå är denna vecka fullspäckad. Imorgon väntar studiebesök på Renforsens behandlingshem i Vindeln. Ett behandlingshem med LVM placeringar och det ska bli intressant att se hur de bemöter alkoholism och droganvändning. Torsdag blir det en sväng till tingsrätten och det ska också bli spännande, fredag är det dags för utvecklingssamtal och på lördag blir det anhörighelg på praktikplatsen.

På anhörighelgerna arbetar man med alkoholistens/narkomanens anhöriga och medberoendet som ofta finns bland dem. Ofta har de anhöriga lika sjuka beteende som den aktiva missbrukaren så det ska bli intressant att se hur man arbetar med det och vad som faktiskt sker på dessa helger.

Men hoppas alla har en bra tisdagkväll så ska jag fortsätta att sitta och fascineras av deltagarna i bartenderskolan. Det är möjligt att det blir ett inlägg om det senare. Bjuder på en bild av mig själva (Ego-trip, I know!). Men tänkte att jag skulle visa hårfärgen efter jag färgade det för längesedan. Jag får nog inse att jag inte kan vara rödhårig. Färgen tvättades ur på två tvättar och nu är jag åter ljusbrun på huvudet.


Arrrgh landkrabbor!

Vet att jag är dålig på att uppdatera men tänkte bara slänga iväg en bild på mina fina maskeraddräkt jag hade i lördags. Hittad på tradera och enligt min åsikt helt underbar!


Återföreningar...

Sånt här ska inte jag kolla på. Jag vet själv hur jag reagerar men jag kan inte hjälpa det. Klarar inte av att stänga av så jag sitter istället på golvet i mitt vardagsrum och gråter i tio minuter. Helt underbar video.